Punctie tiroidiana

Cand este indicata?

Metoda se aplica numai la recomandarea medicului endocrinolog dupa ce acesta a examinat pacientul si a efectuat toate celelalte investigatii necesare pentru diagnostic cat mai complet(examen clinic, ecografic, analize specific de laborator).

Medicul poate recomanda biopsia aspirativa cu ac fin în urmatoarele situatii:

 • pentru a face un diagnostic diferential în cazul nodulilor tiroidieni
 • pentru a stabili tratamentul adecvat în cazul nodulilor
 • pentru a evacua un chist care ar putea cauza durere
 • pentru a injecta local un medicament

De ce este importanta?

Este o investigatie minim invaziva extrem de utila, care a scazut mult numarul de interventii chirurgicale ne-necesare pe tiroida;

 • are o acuratete semnificativa a rezultatului: rezultatul la punctie este sub forma: benign (75%), malign (5%), suspect (20%);
 • in cazul rezultatului “suspect” nodulul poate fi operat sau doar urmarit periodic

Ce sunt nodulii tiroidieni?

Intre 4-7% din populatie prezinta noduli la nivelul glandei tiroide, incidenta crescand odata cu înaintarea în vârsta, aparand mai frecvent la sexul feminine, fiind cel mai frecvent depistati printr-un control ecografic de rutina.

Din fericire insa, mai puţin de 10% din nodulii tiroidieni sunt de natura canceroasa. Cu toate acestea, medicul trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a depista din timp prezenta unui cancer tiroidian.

Care sunt metodele de evaluare a nodulilor tiroidieni?

 • anamneza (in cadrul unei consultatii de specialitate la medicul endocrinolog, care reconstituie istoricul complet al afectiunii)
 • examinarea fizica a pacientului
 • teste de laborator (TSH, hormoni tiroidieni, anticorpi anti tiroglobulina, anti tiroid – peroxidaza)
 • examinari imagistice (ecografie, scintigrafie tiroidiana, etc)
 • punctia tiroidiana (biopsie aspirativa cu ac fin)

Ce este biopsia tiroidiana?

Este metoda prin care un ac foarte subtire este introdus în glanda tiroida prin care se aspira cu o seringa o cantitate mica de celule tiroidiene sau lichid, care urmeaza ulterior sa fie examinate citologic (la microscop).

Când nu se recomanda efectuarea punctiei?

Având în vedere riscurile foarte reduse, în general sunt rare cazurile în care este contraindicata. In principal acestea sunt legate de coexistenta unor tulburari de coagulare.

Cine efectueaza punctia?

De obicei, punctiile sunt efectuate de catre medical endocrinolog, radiolog-imagist sau chirurg. Celulele sunt studiate si evaluate de catre un morfopatolog (medic anatomopatolog).

Este important ca medicul care efectueaza biopsia sa aiba experienta, deoarece în cele mai multe cazuri nodulii sunt de dimensiuni mici iar punctionarea lor nu se poate face decât ghidat ecografic.
Rata de insucces acceptata a biopsiilor este cuprinsa în general între 5% – 15%.

Cum se efectueaza punctia?

Un ac foarte subtire, atasat la o seringa este introdus în glanda tiroida pâna în zona cu suspiciune (nodul, chist). Pacientul este culcat pe spate cu gâtul în extensie, pe o masa în apropierea unui ecograf. Daca nodulul nu este palpabil se va efectua o ecografie tiroidiana pentru orientare.

Tegumentul gâtului este aseptizat cu o soluţie iodata(daca pacientul este alergic la iod se utilizeaza un alt tip de antiseptic).În cele mai multe cazuri anestezia locala nu este necesara având în vedere ca acul este foarte subtire si injectia de anestezie doare mai tare decât punctia în sine.

Pe regiunea tiroidiana se aplica un strat de gel steril şi se vizualizeaza cu sonda ecografica glanda tiroida si nodulul de punctionat.

Există sisteme diferite de aspiratie. Cel mai simplu este o seringa de 10-20 ml. Tragând de piston se realizeaza o presiune negative care aspira celule tiroidiene în ac.

Procedura dureaza câteva (2-5) minute. La sfârsit, acul este retras din tesuturi si se aplica local un pansament steril rugând pacientul sa efectueze cu degetul o compresiune locala timp de 5 minute, cu scop hemostatic.

Durata întregii proceduri este de aproximativ 20-30 minute. Materialul extras se întinde pe o lama de sticla si se pulverizeaza cu un spray ce contina un alcool. Lama este trimisa apoi la laboratorul anatomopatologic.

Procedura este dureroasa?

Având în vedere acul foarte subtire, procedura este mai putin dureroasa decât o injectie obisnuita. Din acest motiv de multe ori nici nu este necesara anestezia locala.

Este riscanta procedura? Care sunt complicatiile posibile?

În general riscurile sunt foarte mici. Complicatii pot fi:

 • de tip alergic atunci când se utilizeaza anestezia locala
 • mici hemoragii la nivelul punctiei
 • rareori infectii
 • rareori hematoame intratiroidiene

Ce se întâmpla în zilele urmatoare punctiei?

În aproape toate cazurile pacientii isi pot relua activitatea obisnuita în aceeasi zi sau în ziua urmatoare.
Pansamentul local poate fi îndepartat fie în aceeasi zi fi în ziua urmatoare.
Daca apar anumite simptome ca febra, tulburari de vorbire, tumefierea zonei, pacientul trebuie sa contacteze imediat medicul.

Ce rezultate sunt furnizate de examenul citologic?

Materialul extras prin punctie este examinat de morfopatolog, analizand in primul rand daca este suficienta cantitatea extrasa pentru examinare. In caz contrar, poate fi necesara repetarea procedurii.

Exista urmatoarele posibilitati:

 • Benign – 70% cazuri – în acest caz medicul endocrinolog va decide conduita terapeutica în continuare (tratament medicamentos şi supraveghere ecografica, sau chirurgical )
 • Malign – 5% cazuri – în acest caz medicul endocrinolog va face recomandarea catre extirparea chirurgicala a tiroidei si tratament medicamentos ulterior.
 • Suspiciune de malignitate – 10% – in acest caz se recomanda de obicei repetarea punctiei, dar marea majoritate a cazurilor vor ajunge la operatie. În 25% din cazuri rezultatul definitiv va fi cancer tiroidian.
 • Rezultat inconcludent – 15% cazuri. În acest caz este necesara repetarea punctiei dupa câteva luni

De obicei rezultatul se obţine într-o saptamana.

Când e recomandabil sa solicitaţi o a doua opinie?

In general, atunci când rezultatul este negativ dar aveti totusi factori de risc pentru cancer tiroidian.
Se aplica in urmatoarele cazuri:
la pacientii sub 30 de ani sau peste 60 de ani cu rezultat malign sau inconcludent ( aceasta categorie are un risc mai mare de malignizare a unui nodul tiroidian)

 • daca exista simptome asociate, cum ar fi dificultate la înghitire sau raguseala
 • daca exista un istoric de iradiere a capului si gâtului
 • un nodul dur, fixat la examinare
 • ganglionii limfatici regionali mariti
 • istoric de cancer tiroidian în familie

La Family Clinic, punctiile tiroidiene cu ac fin sunt efectuate de DR Alexander Barac, specialist in medicina nucleara, avand practica sa privata de specialitate in Germania. Fa-ti o programare pentru una din vizitele lunare la clinica si vei beneficia atat de o consultatie completa (examen clinic, ecografie, dozare de hormone tiroidieni) cat si de punctie, numai in cazul in care aceasta este necesara. Dl doctor are o vasta experienta (cateva sute de punctii pe saptamana, in cadrul cabinetului sau din Germania).

Te asteptam!

Date de contact

Strada Erou Iancu Nicolae 124, Pipera/Voluntari 077190

+40 741 [CLINIC] 254 642 / +40 374 200 300

reception@familyclinic.ro

Doresc o programare

PO HeadQuarters