Otita media la copii

De ce timpanometrie?

Otita medie semnifica prezenta la nivelul urechii medii a unui proces inflamator, cu sau fara acumulare de lichid. In functie de tabloul clinic, aspectele otoscopice, durata evolutiei sau prezenta complicatiilor, otita medie cuprinde un spectru larg de entitati diferite .

  • otita medie congestiva -consecinta extensiei pe calea trompei lui Eustachio a inflamatiei din cursul infectiilor rinofaringiene acute.
  • otita medie acuta supurata – inflamatie cu debut acut si tablou clinic zgomotos, ce intereseaza urechea medie si se traduce prin febra inalta, otalgie violenta, agitatie marcata, varsaturi, greturi, convulsii. In urechea medie se acumuleaza exudat cu caracter purulent.
  • otita medie seroasa – dupa otita medie acuta supurata, in urechea medie tinde sa persiste un exudat steril pana la 16 saptamani .
  • otita medie recurenta defineste otita cu cel putin 3 episoade de otita medie cu exudat in ultimile 6 luni. Formele recurente implica un risc major de hipoacuzie de diferite grade, ceea ce in primii ani de viata se soldeaza cu tulburari in achizitiile de limbaj si in retard in progresele obisnuite din procesul educational .

Varsta de maxima frecventa a otitei medii este la copil intre 6 luni -3 ani .

Studii recente demonstreaza ca 1/3 din copiii cu otita medie prezinta o disfunctie genetica a trompei lui Eustachio, care constituie un factor predispozant pentru boala.

Factori de risc mai importanti: varsta, viata in colectivitate, sezonul rece, alimentatia artificiala, starea de nutritie, sexul masculin, factori alergici, factori infectiosi (infectii virale recurente ale cailor respiratorii, infectii bacteriene)

Timpanometria este foarte utila – chiar indispensabila!

Daca diagnosticul otitei medii acute este evident in cazul unui timpan rosu, bombat, la un copil cu otalgie severa, in cazurile atipice cu simptomatologie saraca si otoscopie neconcludenta se impune timpanometria, este instrumentul principal al unui diagnostic de certitudine.

Este deosebit de importanta la sugar, unde manifestarile clinice sunt absente sau minore chiar in prezenta unui exudat purulent si implicit pot fi trecute cu vederea.

Timpanograma poate fi utila pentru evitarea diagnosticului excesiv de otita medie acuta, situatie frecvent intalnita in cosultatiile de urgenta din spitale si policlinici, in prezenta unui timpan hiperemic de cauza febrila .
Este utila in urmarirea evolutiei otitei medii acute. Faciliteaza diferentierea otitei medii acute vindecata rapid si complet de otita medie in care exudatul persista chiar asimptomatic .
Fara timpanometrie, pediatrul are tendinta de a supraestima vindecarea unei otite medii acute.
In particular, este utila pentru urmarirea evolutiei otitei medii acute frecvent recidivante; metoda obiectiveaza persistenta inflamatiei in intervalele asimptomatice si permite depistarea in timp util a exudatelor devenite cronice (peste 3 luni).

Diagnosticul este stabilit de medicul pediatru sau de medicul specialist ORL.

Ca si tratamente aplicate in otita, acestea variaza in functie de tipul de afectiune, mergand de la timpanocenteza (punctia timpanului si aspirarea de exudat) in otita medie acuta, antibioterapie, chiar profilactica in cazul otitei medii recurente .
Imunizarea activa este o alta metoda de prevenire a otitelor recurente .
La copilul in varsta de 2 ani, cu istoric de otita medie cu exudat persistent minimum 4 luni, la care se demonstreaza o reducere a auzului, se recomanda insertia de tuburi de ventilatie transtimpanica.
Practicarea de adenoidectomie se impune in momentul in care se constata ca hipertrofia adenoidiana impiedica functionarea normala a trompei Eustachio .
Adenoidectomia nu se recomanda copiilor mai mici de 4 ani, pentru ca nu exista date care sa ateste eficacitatea adenoidectomiei sub aceasta varsta.

Date de contact

Strada Erou Iancu Nicolae 124, Pipera/Voluntari 077190

+40 741 [CLINIC] 254 642 / +40 374 200 300

reception@familyclinic.ro

Doresc o programare

PO HeadQuarters