Hipostaturalitatea la copii

Se considera ca un copil are statura mica (hipostaturalitate, nanism) daca inaltimea sa se inscrie sub percentila 3 pe un grafic de crestere corespunzator varstei (cu alte cuvinte, este mai scund decat 97% dintre copiii de aceeasi varsta si acelasi sex). Intre 3 si 5%  dintre copii prezinta aceste caracteristici. Cu toate acestea, o mare parte din acesti copii au o viteza de crestere normala, ei incadrandu-se in categoria celor cu statura mica familiala sau cu intarziere constitutionala a cresterii.  Doar o mica parte din copiii cu hipostaturalitate au afectiuni medicale ce necesita tratament.

Cea mai rapida faza a cresterii se petrece in viata intrauterina. Dupa nastere viteza de crestere scade treptat. Lungimea normala a nou-nascutului este de aproximativ 51 de cm; la 1 an, inaltimea medie este de 78 cm, la 2 ani de 88 cm iar la 3 ani de 96 cm. Dupa varsta de 3 ani si pana la pubertatea crestera liniara continua cu o viteza relativ constanta de 5 cm/an.

Cauze de hipostaturalitate la copii

Cresterea normala este rezultatul actiunii mai multor factori, precum nutritia adecvata, bagajul genetic si componenta endocrina. Cele mai frecvente situatii in care apare hipostaturalitatea sunt urmatoarele:

 • Statura mica familiala: Copiii cu statura mica familiala se nasc cu un bagaj genetic  ce determina o inaltime mica, si au, in general, parinti care la randul lor sunt scunzi. Viteza de crestere a acestor copii este normala iar varsta osoasa nu este intarziata. Ei intra la pubertatea la o varsta normala si vor ajunge adulti cu o inaltime scazuta.
 • Intarziere constitutionala in crestere: Acesti copii au o greutate normala la nastere dar cresterea lor este incetinita in primii ani de viata. Incepand cu varsta de 3 ani si pana la pubertate acesti copii au o viteza de crestere adecvata. Varsta osoasa este, de obicei, intarziata iar pubertatea se instaleaza mai tarziu decat in mod normal. Acest lucru permite o crestere prepubertara prelungita, fapt ce va determina, in final o inaltime normala la varsta adulta
 • Malnutritia: Malnutritia este, in intreaga lume, cea mai frecventa cauza de hipostaturalitate . Deficitele nutritionale determina si greutate scazuta, care este mai pregnanta decat hipostaturalitatea.
 • Diverse boli si afectiuni: Bolile cronice si afectiunile sistemelor nervos, circulator sau digestiv pot conduce la hipostaturalitate. Acelasi lucru este valabil si pentru afectiunile hepatice, renale, sau bolile tesutului conjunctiv.
 • Nanismul psihosocial: Hipostaturalitatea sau cresterea intarziata pot sa apara si in asociere cu privarea emotionala (copii abuzati, institutionalizati, etc.)
 • Boli genetice: Asociaza hipostaturalitate si anumite boli genetice, precum sindromul Turner, sindromul Down, sindromul Russell-Silver sau Prader-Willi
 • Afectiuni endocrinologice  Cele mai importante cauze endocrinologice de hipostaturalitate sunt deficitul de hormon de crestere si cel al hormonilor tiroidieni (hipotiroidismul). Hormonii tiroidieni sunt foarte importanti pentru cresterea normala iar copiii cu hipotiroidism au o viteza de crestere foarte scazuta, varsta osoasa intarziata si un aspect dizarmonic. Copiii cu deficit al hormonului de crestere prezinta proportii normale dar par mai mici decat varsta lor cronologica.
 • Alte cauze: Hipostaturalitatea se poate asocia si cu deficitul de crestere in viata intrauterina sau cu afectiuni ale aparatului osos sau articular (ostreo si condrodistrofii)

Simptome asociate cu hipostaturalitatea copilului

 • Inaltimea, greutatea si circumferinta craniana a copilului nu progreseaza normal, in conformitate cu graficele de crestere standard.
 • Unele abilitati fizice, precum rasucitul, statul in sezut, ridicatul in picioare, mersul se dezvolta cu intarziere.
 • Pot aparea intarzieri in dezvoltarea mentala si integrarea sociala
 • Aparitia caracterelor sexuale secundare (parul facial la baieti, dezvoltarea sanilor la fete) este intarziata la adolescenta

Evaluare si teste de laborator

Evaluarea clinica va incepe cu  masurarea inaltimii si greutatii copilului. Importante pentru evaluare sunt si inaltimea si greutatea la nastere a copilului precum si inaltimea parintilor, ce va fi folosita pentru a calcula inaltimea estimata a copilului la varsta adulta.

Examinarea fizica a copilului va urmari si prezenta semnelor de pubertate, precum si masurarea dimensiunilor membrelor si a trunchiului pentru a aprecia proportiile corporale.

Pentru diagnosticarea sau excluderea anumitor afectiuni asociate cu hipostaturalitatea, medicul poate efectua urmatoarele teste:

 • Determinarea valorilor serice ale tiroxinei si TSH-ului
 • Hemoleucograma completa, determinarea VSH
 • Examene bichimice, ionograma
 • Teste de stimulare ale secretiei de GH (hormonul de crestere), determinarea valorilor IGF-1

In cazul copiilor la care se diagnosticheaza un deficit de hormon de crestere poate fi necesara efectuarea unui RMN cerebral pentru a exclude o tumora.

Deseori este necesara efectuarea unei  radiografii de pumn stang, ce va fi comparata cu imaginile standard . Aceasta va fi folosita pentru calcularea varstei osoasa a copilului si a potentialului sau de crestere.

Tratamentul hipostaturalitatii la copiii

Tratamentul se va adresa cauzei deficitului de crestere. In cazul copiilor cu hipotiroidism sau deficit de hormon de crestere este necesara instituirea tratamentului substitutiv hormonal.

 

 

Date de contact

Strada Erou Iancu Nicolae 124, Pipera/Voluntari 077190

+40 741 [CLINIC] 254 642 / +40 374 200 300

reception@familyclinic.ro

Doresc o programare

PO HeadQuarters