Hemangioamele la copii

Ce sunt hemangioamele

Hemangioamele reprezinta tumori vasculare de natura benigna ce pot aparea inca din primele zile de viata. 30% din totalitatea hemangioamelor sunt vizibile inca din primele ore de la nastere, iar restul de 70% apar in primele zile sau saptamani postpartum. Majoritatea involueaza pana la varsta de 10 ani.

Sunt considerate a fi cele mai frecvente tumori benigne ale copilariei. Apar atat pe tegumente, cat si la nivelul organelor interne, insa majoritatea nu au nici o importanta patologica.
Aceste tumori sunt adesea inofensive, morbiditatile asociate fiind minore. Sangerarile, eroziunile sunt foarte rare si doar ocazional apar hemangioame de dimensiuni importante sau cu localizari critice care sa afecteze circulatia sangvina sistemica.

Hemangioamele pot sa fie localizate doar la nivel superficial, cum este cazul hemangioamelor capilare, in dermul profund (hemangioamele cavernoase), sau pot fi mixte.
Aproximativ 80% dintre hemangioame apar la nivelul fetei si gatului, iar dintre structurile interne, cel mai afectat este ficatul.
Hemangioamele hepatice pot creste foarte mult in dimensiuni, si la acest nivel se poate realiza chiar fenomenul de “furt volemic”. Sangele este trecut prin patul vascular din hemangiom si devine insuficient pentru asigurarea necesitatilor organismului.
Un risc crescut de aparitie a unor anomalii permanente au pacientii cu hemangioame localizate la nivelul nasului, buzelor si urechilor.

Hemangioamele nu au componenta ereditara, ele apar spontan, ca urmare a unor modificari aparute in cursul gestatiei sau imediat dupa nastere. Specialistii inca studiaza cauzele de aparitie, in speranta ca astfel hemangioamele, mai ales cele cu localizari ce predispun la complicatii, se pot preveni in viitor.
In unele cazuri exista posibilitatea ca hemangiomul sa asocieze si malformatii parenchimatoase sau vasculare si de aceea specialistii considera utila realizarea unor investigatii imagistice.
Se pot efectua CT si/sau RMN, cu sau fara administrare de substante de contrast pentru a delimita extinderea hemangioamelor cutanate cat si pentru a verifica existenta altor hemangioame si tumori diseminate in organism.

Ecografiile pot fi si ele utile, mai ales pentru diferentierea hemangioamelor de alte modificari care implica straturile tegumentare, cum ar fi chisturi sau modificari ale ganglionilor limfatici.

Complicatii

  • Hemoragii, mai ales daca hemangiomul este traumatizat;
  • Disfagie, dispnee (in localizarile digestive sau respiratorii);
  • Obstructii ale cailor respiratorii superioare – infectii secundare;
  • Modificari tegumentare (de consistenta, aspect, sau textura a pielii);
  • Tulburari vizuale (strabism, ambliopie);
  • Ulceratii (in 5- 10% din cazuri);
  • Tulburari psihoemotionale in cazul in care hemangiomul este mare si vizibil.

Tratament

Datorita caracterului benign si evolutiei autolimitante, hemangioamele necomplicate, in special cele capilare, nu au indicatie de tratament chirugical. Ele trebuie tinute sub supraveghere si evolutia lor trebuie verificata periodic, pentru a nu degenera. Daca hemangiomul nu este agresat, dispare de la sine, fara sa lase semne importante.

Cicatricile reziduale sau modificarile de pigmentare sau consistenta ale tegumentului apar rar. Daca evolutia hemangioamelor capilare nu este cea dorita, se poate interveni si vasele de neoformatie pot fi inlaturate cu laserul.
Interventia chirugicala laser este indicata si pentru inlaturarea hemangioamelor proliferative si vaselor restante in urma involutiei naturale a tumorii.

Excizia chirugicala a unui hemangiom involuat nu este rara, si se recomanda mai ales in cazul pacientilor care raman cu sechele cutanate in urma vindecarii. Hemangioamele cavernoase care sunt localizate la nivelul pleoapei si afecteaza vederea pacientului sunt tratate prin injectie de corticosteroizi sau chirugie laser.

Date de contact

Strada Erou Iancu Nicolae 124, Pipera/Voluntari 077190

+40 741 [CLINIC] 254 642 / +40 374 200 300

reception@familyclinic.ro

Doresc o programare

PO HeadQuarters