Alergii Alimentare

Cercetarile au demonstrat ca cei mici au o predispozitie crescuta de a dezvolta alergii in special in perioada de viata 3-9 luni si intre 2-5 ani.

Cel mai adesea alergiile apar la prescolari, in special la cei cu varste peste 2 ani, varsta la care incep sa exploreze, capata mobilitate si o oarecare independenta. De asemenea la acesta varsta se introduc si o serie de alimente noi, fenomen care creste riscul aparitiei alergiilor.

La sugari, intervalul de varsta in care apar cel mai adesea alergiile este grupa 3-9 luni, in perioada cand se incepe diversificarea, de aceea parintii sunt sfatuiti sa nu grabeasca introducerea timpurie a alimentelor, in special a celor cu potential alergizant.

Printre cele mai frecvente manifestari ale alergiilor la varsta de sugar sunt alergiile alimentare (8% dintre sugari) cu predominenta alergiei la proteina din laptele de vaca (2-5% dintre sugari).

Alimentatia naturala este cea mai indicata in perioada de sugar si ea trebuie mentinuta cat mai mult posibil. Cand alaptarea nu este posibila este de preferat introducerea unei formule de lapte hipoalergenica, pentru a diminua riscul de aparitie a alergiei la proteina laptelui de vaca .

Din categoria alimentelor alergizante fac parte:

  • proteinele de origine animala (din smantana, galbenus de ou, unt)
  • arahide, capsuni, fructe de padure, cacao, peste
  • Laptele de vaca – se pare ca intre1-7,5 % dintre copii prezinta simptome ale alergiilor provocate de laptele de vaca sau de laptele praf din comert.
  • Ouale – proteinele continute in ou, in special in galbenusul de ou, pot provoca alergii copiilor atunci cand varste acestora este foarte mica (acest tip de alergie tinde sa dispara in jurul varstei de 5 ani)
  • Pestele si fructele de mare – reactiile alergice se intalnesc mai frecvent la persoanele adulte decat la copii si frecvent persista pentru tot restul vietii.
  • Arahidele si alte plante ale caror fructe/seminte sunt uleioase (alune, migdale, acaju, susan, seminte de floarea soarelui)- proteinele din arahide sunt considerate cei mai puternici alergeni , intrucat provoaca reactii dintre cele mai severe, chiar fatale. Peste jumatate din persoanele alergice la arahide sunt alergice si la alune, migdale, susan.
  • Alergia la soia si produsele derivate din soia, se intalnesc cel mai adesea la bebelusi. Aproximativ 30-40% din copiii alergici la laptele de vaca sunt alergici si la produsele din soia.
  • Graul si produsele fainoase – alergiile provocate de proteinele din grau, pot imbraca forme diferite.

Simptomele unei astfel de alergii pot fi:

  • mancarimi la nivelul cavitatii bucale
  • urticarii cu diferite grade de severitate
  • crampe abdominale
  • varsaturi
  • diaree
  • dificultati respiratorii
  • soc anafilactic

Aparitia si dezvoltarea unei alergii la un aliment depinde de cantitatea ingerata si de frecventa cu care se administreaza alimentul respectiv.

De multe ori, alergiile alimentare sunt confundate cu intolerantele alimentare intrucat manifestarile clinice sunt asemanatoare. Intoleranta alimentara este un raspuns anormal la anumite alimente ingerate ca urmare a existentei unui deficit enzimatic (ex: deficitul de lactoza determina intoleranta la laptele de vaca; intoleranta la gluten determina boala celiaca sau enteropatia glutenica). Abordarea terapeutica este diferita pentru cele doua afectiuni.

La FamilyClinic, pediatrul si alergologul te pot consilia specific in functie de tipul de alergie si de intensitatea acesteia. De asemenea, iti pot recomanda efectuarea testului de intoleranta alimentara ImuPro300 in cazul in care manifestarile nu sunt considerate de tip alergic.

 

 

Date de contact

Strada Erou Iancu Nicolae 124, Pipera/Voluntari 077190

+40 741 [CLINIC] 254 642 / +40 374 200 300

reception@familyclinic.ro

Doresc o programare

PO HeadQuarters